Pages

Wednesday, July 4, 2018

KOREA - 3rd Day - Ewha University - Dongdaemun

Alhamdulillah...setelah empat bulan akhir nyer baru sempat akak nk smbung entry semasa perjalanan ke korea hari tu...

Sambung balik ye...setelah ke KBS ON kami ke Ewah University pulak...mcm biasa la nk mencari jalan ke sana kami menggunakan Kakometro, tak susah pun guna apps nie..sangat mudah. 

Jarak perjalanan daripada National Assembly ke Ewha University lebih kurang 16minit sahaja menggunakan train dan untuk ke University tersebut kami perlu berjalan kaki sekitar 10minit... Yang best nyer ktorang tak payah risau sesat jalan sepanjang kami berjalan kaki ada je touris guard yang mundar mandir dan bertanya kot2 kami tersesat atau tidak tahu jalan. Dorang akan bagi peta untuk kawasan di sekitar Ewah University...so lagi seronok la berjalan...

Jarak perjalanan ke Ewha memerlukan 2 pertukaran station sahaja..jadi takde la jauh sangt...


Nie gambar masa dlm perjalanan ke National Assemby terjumpa ikan besar...apa lagi tangkap la gambarkan....mana boleh lepas..hehehe...

Tapi tak lama pun kegembiraan akak tu...lps tu akak mabuk jalan..mungkin sebab tak sarapan pagi tadi..dan akak hanya minum susu grape jd perut pun sebu...maka mood utk berjalan di Ewha University pun lari...


Sebabkan perut dah sebu lepas turun dari train station di Ewha kami pun mencari makanan ringan untuk mengalas perut yang lapar...dapat la air strwbry and waffels yang dibuat Ahjushi tepi jalan nie...tq Ahjushi kerana menjadi penyelamat perut yang lapar...

Gerai Ahjushi Strawberry 

Agashi agashi di Ewha University

Rasa nyer nie je satu gambar akak kat Ewha University :( sebab lps tu akak duk tepi je..sbb kepala dah pusing...si Ina ngn Nonie je la bergambar kat situ...aku duk tepi je la...




Selepas ke Ewha University kami terus mencari kedai makan halal untuk makan...apa nama nyer akak lupa dah sedap juga...tp sebabkn perut akak dah sebu tak dpt nk masuk banyak last2 bungkus bawak balik.

Selepas mengisi tenaga dan mengumpul kekuatan untuk berjalan...kami pun pusing disekitar kawasan berdekatan Ewha University untuk Shopping...kat kawasan nie..kedai2 memg banyak dan harga pun boleh tahan murah berbanding di Nandeamun Market....dan memg akak terus sihat lepas tu...sbb berbeg2 bwk balik barang yg di shopping..

No Photo Allowed

Lupa langsung akak nak tangkap gambar di sekitar street tu..mood tangkap belum mari time nie...kalo ada pun dekat camera si ina ngn nonie...maka setelah puas pusing2 kami pun balik ke hotel...misi malam ini adalah untuk ke dangdamun.


Setelah balik dan rehat n makan malam di hotel kami ke Dongdamun pulak..cita2 nak berjalan di night market nyer..tapi bila smpai mood mcm swing je semua..mcm takde benda yang menarik...mybe dah puas shopping siang tadi..so gambar pun skali lagi akak lupa nk tangkap yg lawo2...maka yang nie je la yg ada...

Night view at Dongdamun

Tak sempat nak masuk bangunan 

Street Food memang banyak di sekitar jalan.

Nie gambar dalam mall tak ingt akak nama nyer...tp masih baru lagi dalam nyer..takde ape sngt pun..tp sempt juga la kaut satu t-shirt pink Suprem...duk pakat nk pakai esok hari warna pink semua.

Sebenarnya banyak je tempat menarik dekat area Dongdamun tu tapi kami keluar pun dah lewat...kuatir takde train nak balik..jadi kami pusing2 sekejap sahaja di sekitar kawasan tersebut. Badan pun dah penat...maka esok la pulak smbung berjalan nyer...

Hari ke-4 kami berjalan ke Itaewon - Gangnam - Seoullo tapi bukan ber-3 kte jalan ber-7 pulak...nti next entry la pulak...

Friday, March 23, 2018

KOREA - 3rd Day - KBS ON -

10 Mac 2018 - Sabtu


Hari ketiga kami bermula sama seperti semalam selepas sarapan pagi kami mulakan perjalanan ke KBS ON yang terletak kira-kira 30minit daripada Hoehyeon. 

Tapi sebelum ke destinasi yang ingin dituju...satu halangan yang perlu ditempuh...kedai baju sejuk bundle ahjusshi yang terletak di Station Hoehyeon...semua baju 10,000won memg murah sangat nak dibandingkan dengan harga di Malaysia dan lebih banyak pilihan. Menyesal akak shopping awal hari tu dekat Malaysia...


Kedai di Station Hoehyeon


Untuk ke KBS ON perlu melalui 3 pertukaran line dengan kadar kos hanya 1,250 won sahaja..station hentian terakhir adalah di National Assembly Station di Line 9 dan kena keluar di Exit 4. Daripada Exit 4 korang naik atas dan ambil kiri (xperlu lintas jalan) dan jalan terus dan akan jumpa replika ikan besar...nti korang jumpe juga satu kedai name nyer Pig in the Garden..makna nyer dah betul la jalan tu...sampai lah kehujung jalan raya besar....sila melintas dan korang akan jumpe tempat beriadah yang ade kapal terbang dekat situ...rajin orang2 korea nie..dah tghhr pun masih bersenam lagi...matahari dah terpacak tp udara nyer sejuk dan tak panas..kalo kat Malaysia xde nyer nk cari pasal bersenam kalo matahari terik atas kepala kan...

Kacau pulak lori kecik nie..

Pemandangan bangunan di sebalik jalan...cantik sngat...

Taman riadah..time pg xde org..time akak balik penuh dah...


Untuk ke bangunan KBS korang kena melepasi taman tadi dan melintas lagi jalan kecil..mcm dlm gambar cik ina kte nie...nmpak tak muke kegembiraan disitu...


Basikal untuk disewa mybe...elok je tersusun kat sini...untuk pengetahuan korang bangunan KBS nie dekat dengan Hangang River kalo tak silap akak la...tapi kami tak singgah pun...next time mybe..sebab akak pun baru tau bila terbaca kat blog org lain..hahah...awat la hari tu tak study yg nie..last minute nyer rancangan pun tuk ke sini..hehehe..


Yeess..nampak dah bangunan KBS nyer...tp bukan disitu yang akak nak pergi..akak pegi bangunan yang sebelah kiri nie...kalau tidak silap akak pintu KBS nie ada 2 kot..untuk ke KBS ON kami perlu mengikuti jalan yang akak bagi tau dari tadi tu...kalau tidak silap akak mungkin ada direction lain untuk kesini...mungkin korang akan tembus di pintu KBS yang lain..


Pintu KBS yang akak masuk penuh dengan kereta2 KBS..


Time nie ada lawatan daripada budak2 sekolah mybe...so ramai la budak2 yang kami jumpe...


Diluar pintu masuk..bersama abam-abam 2days 1night nie antara favorite variety show yang akak layan selain runningman.. Dong gu saranghae...

Ok sebenar nyer bukan pintu ini yang kami kena masuk utk ke KBS ON...tetapi kena keluar balik dan pergi ke pintu dibahagian sebelah kiri bangunan nie....itu pun setelah Nonie bertanya di receptionist di KBS tadi..tq Oppa..


Welcome to KBS ON...free entry..


Masuk pintu terus jumpe abam jongki kte..amboi segak mu nie...


Maka bermula sesi bersuka ria kami di dalam ini...tempat nie lebih kepada macam muzium KBS la..so bagus untuk lawatan sambil belajar...tak ramai pun org dtg sini..sbb mungkin baru lagi ke..or kurang diberi pendedahan..tak sure la akak yang tu...tp we still enjoy here...love it..rasa nyer dalam sejam lebih juga kami disini...duk sibuk tangkap gambar...leka lagi..hehehe...




Belajar mengalih suara kartun...




omooo...akak ngn cha tae hyun la...mcm real pulak..heheh..


Pembaca berita jemputan kita hari ini Puan Nonie dan Cik Sarina....apa je la yang dicarutkan tu..hahahah..#jangankencamsisok hehehe...



Sound Check...1..2..3..



Terdapat juga barang-barang lama seperti camera..microphone and lain yang dipamerkan di KBS ON.


Sebelum ke destinasi seterusnya...kte bergambar dulu di taman...heheh...jalan balik sila berpatah balik ke National Assembly Station tempat yang korang datang mula2 tadi... next entry akak sambung next time...kami ke Ewh Women Universiti dan Dongdaemun...see u later...

Thursday, March 22, 2018

KOREA - 2nd Day - Nami Island

Alhamdulillah...hari ke-2 jadual perjalanan kami adalah untuk ke Nami Island dan Petite France, cadangan awal untuk bergerak seawal pukul 7am ke Nami Island jauh tersasar...akibat kepenatan dan perubahan cuaca kami memulakan perjalan ke Nami Island pada pukul 10pagi setelah bersarapan dihotel berbekalkan makanan yang ada..


Stok seminggu kami dah macam stok duduk sebulan...sudah nyer tidak habis kami sedekahkan kepada kawan yang tinggal di Korea.

Perjalanan ke Nami Island daripada Hoehyeon station memakan masa 1jam 56minit dengan kadar kos 2,250 won..dengan 3 kali pertukaran train..tapi malang nyer bagi kami yang baru tiba semalam dan masih belum pandai line2 subway di korea kami telah tersalah menaiki train Gyeongui Jungang di Sangbong..train yang sepatutnya kami naiki adalah Gyeongchun untuk ke Bas Station ke Nami Island..mujur la akak terperasan semasa di Yongwon Station..jadi kami hanya perlu berpatah balik 1 station sahaja..bagaimanpun ia telah menambahkan kelewatan kami untuk sampai ke Nami Island...


Arah subway menggunakan Apps KakaoMetro..sangat memudahkan urusan kami disana. Bukan pelancong sahaja yang menggunakan apps untuk train di korea...tp orang korea pun sama. 


Setelah sampai di Gapyeong Station kami keluar dan terus ke tempat bus stop di bahagian luar bangunan berhampiran dengan bangunan Tourist Information. Kebetulan masa kami baru sampai bas telah pun berjalan..jadi kami perlu menunggu bas seterusnya...masa menunggu sekitar 20minit. 

Jadual perjalanan bas korang boleh tengok di papan board sebelah bus stop. Harga tiket bas ke Nami Island adalah 6,000won. Kami menggunakan kupon daripada KTO dan hanya perlu membayar 2,500won sahaja untuk perjalanan pergi dan balik..jimat bukan..


Kaunter tiket Visa untuk ke Nami Island harga tiket 8000won 

Lepas beli tiket kami terus ke bot untuk ke Nami island...kami orang terakhir yang naik ke sana sebab kebetulan masa kami sampai boat sudah ada dan hanya tinggal menunggu penumpang... Yeehhh..tak smpai pun 10minit dah smpai ke Nami Island...  jom tgok sikit gambar akak belanja sepanjang disana...dapat la bermain salji kejap...rasa nyer mungkin salji yang dikumpulkan dan diletakkan disitu untuk mereka yang nk merasa bermain salji..heheh..


Ada burung Unta la....tapi kami lalu je...



Cantik sangat view kat sini...so beutiful..agak nyer kalo musim bunga mesti lagi cantikkan...kami pergi time hujung winter..jadi pokok2 banyak yang dah kering...tapi xkesah lah...yang penting pemandangan nyer tetap cantik..





Dah penat berjalan di dalam Nami Island nie perut pun sudah terasa lapar..jadi kami mengambil keputusan untuk makan tengahhari disini...jadi mula la misi mencari kedai halal..kat sini memang ada je kedai makanan halal...alhamdulilah senang hati kami.

Asian Cuisine menyediakan makanan halal untuk pengunjung muslim..

Antara menu yang ada..

Lapik kertas nyer siap ada peta Nami Island lagi..

Ini dia makanan tengahhari utk akak...Rice with Spicy Stir fried Octopus & Vegetable memang kenyang tahap max..

Dah kenyang makan kami sambung berjalan di sekitar Nami Island sehingga pukul 4pm mamandangkan kami perlu ke Petite French selepas tu...jadi kena la cepat2..al maklumlah pagi tadi dah terlajak tido dengan tersalah jalan nyer...masa agak singkat.


Untuk ke Petite French kami perlu menaiki bas yang sama ditempat kami diturunkan tadi...Kami sampai di Petite French pada pukul 5 lebih tapi malang nyer...kami tidak dapat masuk kerana pintu masuk untuk ke dalam dah di tutup..jadi kami hanya dapat bergambar di depan pintu sahaja...huhahaha...so sad..next time kena pergi lagi nie...


Untuk makluman admission ke Petite France dibuka daripada pukul 9am - 6pm kemasukan terakhir adalah pada pukul 5 ye..kalau tak jadi lah macam kami..heheh.. 

Memandangkan kami tidak dapat masuk ke dalam jd kami duk je la kat luar lepak, jumpe dengan ahjusshi jual strawberry kat situ.. strawberry kat sini manis manis dan besar wehhh..tunggu sampai bas ke Gapyeong station sampai..last bas pukul 650 disana..kami naik bas yg terakhir... 



Kejadian paling ngeri time balik tu..akak n ina mabuk..menguweekk la akak dlm bas tu..mujur ade plastic strawberry td..kalo tidak menagis ahjusshi nk bersihkan bas tu..sape suruh bawak laju2 kat jalan berpusing2 mcm genting tu..masa pergi td ok je...nie semua ahjusshi punyer pasal..heehehhe...

Maka malam tu pulanglah kami ke hotel dan makan malam...masak sendiri bekalan yg ada..dengan harapan semoga perjalanan esok di permudahkan.

Note : Jarak diantara Nami island dan Petite France adalah sekitar 30minit perjalanan menaiki bas dan kedudukan nyer adalah diatas lagi daripada tempat berhenti ke Nami Island. Nasihat daripada kawan akak adalah lebih baik pergi ke Petite France terlebih dahulu dan setelah itu baru lah ke Nami Island. Yang paling penting lagi..sila keluar awal dan set timer supaya korang tidak leka untuk satu2 tempat..sebab takut nti ada pulak yang tertinggal bas or boat utk balik ke Gapyeong station. Sebab orang korea nie sangat menepati masa.